tisdag 3 januari 2012

Vit chokladpannacotta

Jag älskar ju att baka och fixa med sötsaker i köket. Ja, jag tycker om att laga mat också men det är ju inte fullt lika kul att visa upp här på bloggen. När det var dags för nyårsfirandet att gå av stapeln i lördags så nappade jag direkt på att göra efterrätten. Efter många om och men så föll valet på vit chokladpannacotta i chokladnästen med jordgubbssås. Inget av det är egentligen svårt att göra, det är bara chokladnästena som man behöver lite tålamod med.

Vit chokladpannacotta i chokladnästen med jordgubbssås '
(ca 4 personer)

Till vit chokladpannacotta
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
1/2 st vaniljstång
1 st gelatinblad

Till chokladnästen
200 g blockchoklad (jag har använt ljus blockchoklad)

Till jordgubbssås
1 l jordgubbar
Lime och socker efter egen smak

Börja med chokladnästena dagen innan. Smält ca 50-75 g blockchoklad och pensla insidan på bull- eller muffinsformar med det. Första lagret bör vara tunt. Låt sedan formarna stå i en teflonmuffinsform i kylen tills chokladen stelnat och är kall. Fortsätt på samma sätt tills du tycker att chokladen är tillräckligt tjock. Det svåra är att nu ta av pappret. Lossa först hela kanten runt om och arbeta dig sedan ner mot botten. Vecken är det svåra, när du väl nått botten går det lätt att dra av pappret. 

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter och hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädde, mjölk, vaniljstång och frön under omrörning för att sedan ta kastrullen av plattan. Det ska inte mer än precis koka upp. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och den hackade chokladen under omrörning. Häll upp pannacottan i en stor skål och ställ in i kylen. När pannacottan stelnat så vispa upp den med några slag med hjälp av en slickepott och portionera ut den i chokladnästena. 

Snoppa alla jordgubbarna och lägg i en kastrull. Värm på dem så att de blir ljumma för att sedan mixa dem med stavmixern. Tillsätt lime, både zest och saft, och socker efter smak. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar